Czereśnia (Cerasus avium)
Inne nazwy: Europaischer Kirschbaum, SuBkirsche, Waldkirsche, Wildkirsche, Vogelkirsche (D); Cerisier des oiseaux (F); European cherry (GB); Kersen (NL); Ciliego (I); Cerezo silvestre (E); Madarcseresznye (H); Cecnja (SLO); Tremja (HR)
Pochodzenie: Europa i Azja.
Obróbka:
Mechaniczna: dobra, lekka do cięcia, piłowania, strugania, wiercenia, frezowania, rzeźbienia, toczenia, dobre do przybijania gwoździami i nawiercania.
Suszenie: dobre i szybkie, mała skłonność do paczenia się drewna, dobra stabilność, suszenie w temperaturze początkowej od 60 do 70 °C poniżej 25 % wilgotności drewna, największa temperatura od 70 do 80 °C.
Sklejanie: dobre, bez trudności.
Obróbka powierzchniowa: bardzo dobra, możliwość lakierowania i bejcowania.
Inne: drewno giętkie, dające się zginać, przy lakierowaniu poliestrem suszenie będzie opóźnione
Właściwości fizyczne:
Ciężar właściwy
- suchy 490…550…670 kg/m3
- 12-15% 600…630…690 kg/m3
- mokry 800…900 kg/m3
Właściwości mechaniczne:
Wytrzymałość na ściskanie 45…54 N/mm2,
Wytrzymałość na zginanie 85…110 N/mm2,
Twardość (HBŚ) 51…59 N/mm2,
Twardość (HJŚ) około 51 N/mm2,
Twardość (HB+) około 31 N/mm2,
Twardość (HJ+)
Zastosowanie:
Drewno na fornir, sklejkę, na meble (krzesła), deski i parkiet, specjalne drewno na instrumenty muzyczne (drewniane instrumenty dęte, fortepiany), kijki do szczotek, trzonki do noży, opakowania ozdobne, na ramy, świeczniki, do toczenia i rzeźbienia.
Kategoria: Drewno krajowe