Grusza (Pyrus communis)

post thumbnail

Inne nazwy: Holzbimbaum, Wilder Birnbaum (D); Poirier (F); Pear (GB, USA); Perastro (I); Peren (NL); Korte (H); Hruska (SLO); Kruska (HR); Peral (E), Grusza (PL)

Pochodzenie: Środkowa, południowa i wschodnia Europa, Azja, Syberia.

Obróbka:
Mechaniczna: dobra, łatwa do piłowania, strugania, skrawania, wiercenia, frezowania, wyginania, ostrzenia, toczenia, rzeźbienia, dobre na łuszczenie forniru.
Suszenie: dobre, skłonność do paczenia się drewna, dobra stabilność.
Sklejanie: dobre, bez trudności.
Obróbka powierzchniowa: bardzo dobra, możliwość bejcowania i lakierowania.
Inne: przy parzeniu drewno zmienia kolor na czerwonobrązowy.

Właściwości fizyczne:
Ciężar właściwy
- suchy 650…700…760 kg/m3
- 12-15% 690…740…800 kg/m3
- mokry 960…1070… kg/m3

Właściwości mechaniczne:
Wytrzymałość na ściskanie 41…54…60 N/mm2,
Wytrzymałość na zginanie 77…98…112 N/mm2,
Twardość (HB ll) 60…97 N/mm2,
Twardość (HJŚ ll) około 79 N/mm2,
Twardość (HB+) około 32 N/mm2,

Zastosowanie:
Drewno na fornir, meble, deski , parkiet, przybory kreślarskie, uchwyty do narzędzi, na ramy, płyty wiórowe i pilśniowe, sprzęt sportowy, zabawki, opakowania, instrumenty muzyczne (instrumenty dęte), do toczenia i rzeźbienia.

Kategoria: Drewno krajowe